Information


Storumans Lärcentrum
Lokaler
Café

AKTUELLT

Information decentraliserad sjuksköterskeutbildning


Via denna länk kan du få information från Umeå Universitet om den decentraliserade utbildningen till sjuksköterska. 


Decentraliserad utbildning innebär att du som bor i glesbygd får en unik möjlighet att läsa din utbildning i Västerbottens inland via utbildningen i Skellefteå. De studieorter du kan välja mellan är Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele, vilket innebär att du huvudsakligen gör din praktik på orten. Utbildningen ges delvis nätbaserat men vissa moment ges på plats i Skellefteå.


När: Onsdag 15 mars kl 18-19.30

Var: Via Teams, följ länken

 

A-Ö

Avbrutna studier

Måste intygas. Viktig information från CSN


Ansökan SFI

Ansök här


Bibliotek

Kommunbiblioteket ligger tvärs över vägen och där kan du bland annat få hjälp med kurslitteratur. Vill du söka i bibliotekets katalog hittar du den på www.v8biblioteken.se. Det är en gemensam bibliotekskatalog för 8 inlandskommuner, så där finns det mesta! Där har du även möjlighet att använda dator, skriva ut och kopiera mm.


Fika/mat

Om du blir sugen på enklare fika som smörgås, kaffebröd och dryck finns ett café i bottenvåningen där du kan fylla på energi till en billig peng.

Det finns tillgång till kylskåp på plan 4 och mikrovågsugn både på plan 4 och i caféet, så det går utmärkt att ha matlåda med sig. Om du vill gå ut och äta finns det flera ställen att välja på inom 5 minuters gångavstånd: caféet i Aktivitetshuset, Hotell Toppen, Restaurang Trean och Lapland Deli.


Folkhögskola

Läs mer


Frånvaro

Enligt förordning om vuxenutbildning 7 kapitlet, 1§.

Om en elev har påbörjat en kurs eller en delkurs och därefter uteblivit från den under mer än tre veckor i följd, utan att detta har berott på sjukdom eller beviljad ledighet, ska eleven anses ha avbrutit kursen eller delkursen. Rektorn får besluta om undantag, om det finns synnerliga skäl.


GDPR


Högskoleprov

Högskoleprovet kan göra det lättare för dig att komma in på högskolan. Genom att skriva högskoleprovet konkurrerar du i en urvalsgrupp till. Högskoleprovet kan du skriva två gånger per år och anmälan hittar du här: Startsida - Anmälan till högskoleprovet (hogskoleprov.nu) 

Provet är giltigt i fem år. (Under corona tillfälligt höjt till 8 år)


Här hittar du mer information om högskoleprovet:

Det viktigaste om högskoleprovet (studera.nu)


Tänk på att du inte alltid behöver prestera jättebra på provet för att kunna ha möjlighet att komma in på en utbildning. Ett halvbra resultat kan ibland räcka ganska långt!


Individuell studieplan

Som deltagare inom sfi, särvux, grundvux och gyvux ska du ha en individuell studieplan. Studievägledaren ansvarar för att planen upprättas och är aktuell.

Din lärare och du som studerande svarar tillsammans för individuell kursplanering. Kursplaneringen ligger till grund för studieplanen.


Ledighet

Prövning

Läs mer


Statens Servicekontor

För dig som behöver hjälp med kontakt med myndigheterna Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Arbetsförmedlingen eller Skatteverket finns Statens Servicekontor. Det ligger i Aktivitetshuset, i samma del som kommunbiblioteket finns. De kan till exempel hjälpa till med att ordna personnummer. Information om deras öppettider hittar du HÄR.


Studiestartsstöd

Du kan läsa mer om studiestartsstöd här (länk).


Tentamen

Om ditt lärosäte tillåter det kan du göra både muntlig och skriftlig tentamen hos oss.

Vill du tentera på vårt lärcentrum ska du ansöka hos ditt universitet/högskola om att få skriva tentamen på annan ort. Du måste även anmäla till oss senast 14 dagar innan tentamenstillfället.


Utrustning

På Lärcentrum har du som studerar tillgång till:

  • Bärbara datorer
  • Videokonferens
  • Skrivare/scanner/kopiator
  • Trådlöst internet

För att kunna använda dator krävs användarnamn och lösenord som du får på vår expedition. 

Bokning av videokonferens för att följa föreläsning görs på expeditionen.

Kopiering kostar 1 kr/kopia.


Utländska betyg

Du som har utländsk gymnasieutbildning kan komplettera med kurser hos oss och bli behörig att söka högskolan. Om dina betyg är översatta och du har scannat in dem när söker någon utbildning via antagning.se, så kommer dina betyg att bedömas automatiskt.

Men du kan också ansöka om att få betygen bedömda i förväg hos UHR. Detta kan ta upp till ett halvår innan du får svar. UHR bedömer alla sorters utbildningar som tex utländsk gymnasieutbildning, eftergymnasial yrkesutbildning och akademisk utbildning.

Om dokumenten är utfärdade på annat språk än engelska, franska, spanska, tyska eller de nordiska språken så måste de översättas till något av dessa språk av en auktoriserad translator före du kan ansöka.


Här finns information för dig som är ny i Sverige och vill studera vidare:

Ny i Sverige (studera.nu)

Bedömning av utländsk utbildning - Universitets- och högskolerådet (UHR)


Länk till ansökan om bedömning av utländsk utbildning.

Ansökan om bedömning - Universitets- och högskolerådet (UHR)


Validering

Läs mer